- Chronische ziekten

 

 

Chronische ziekten


   Zorgatlas chronische ziekten


Onderzoek gedaan door de GGD’s, CBS en het RIVM toont aan dat gemiddeld 60,4% van de Nederlandse bevolking ouder dan 19 jaar lijdt aan een chronische ziekte. Deze ziekte beelden kunnen uiteen lopen van regelmatig hevige hoofdpijn tot gewrichtsslijtage en ontstekingen. Veel voorkomende chronische klachten zijn:

 • hoofdpijn
 • migraine
 • ME / CVS
 • MS
 • reuma
 • artrose
 • fibromyalgie
 • astma
 • niet te diagnosticeren klachten
 • enz.

Stuk voor stuk zijn deze klachten grotendeels bepalend voor de kwaliteit van leven van de persoon die er mee moet leven. Een ziektebeeld wordt in Nederland als chronisch bestempeld wanneer het klachten patroon 6 weken tot 6 maanden aanhoudt. Een van de eigenschappen van een chronische ziekte is dat deze niet zo met medicatie genezen kan worden en ook niet vanzelf weg gaat. Wel worden er veel medicijnen gebruikt in de verlichting van het klachtenpatroon bij een chronische ziekte.


APS-Therapie bij chronische ziekte

APS-Therapie is uitstekend geschikt voor behandeling van een chronische ziekte. Door de aanmaak van ATP te verhogen ervaart men een toename van energie en tevens werkt de behandeling pijnstillend. Dit zijn vaak de kernpunten waar het om gaat bij een chronische ziekte.


Veel voorkomende ziektebeelden die met APS-Therapie behandeld kunnen worden

Veel chronische ziekte beelden zijn uitstekend met APS-Therapie te behandelen om de volgende redenen:

 • eenvoudig
 • prettig behandelresultaat
 • kosten besparend

Van een aantal voorbeelden wordt hieronder de toepassing met APS-Therapie uitgelegd:

Reuma

De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.

Fibromyalgie

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

 

MS (Multiple Sclerose)

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Anders dan vaak gedacht wordt, is multiple sclerose dus geen spierziekte. Bij MS gaat het isolerende laagje rondom de zenuwbanen (de myelineschede) langzaam stuk. Daardoor kunnen de zenuwprikkels niet meer goed geleid worden door de zenuwbanen. De gevolgen van MS zijn zeer ernstig. Zo resulteert het in verlammingsverschijnselen. De oorzaak van MS is nog onduidelijk, maar een auto-immuunziekte lijkt het meest waarschijnlijk.

MS openbaart zich bij volwassenen meestal tussen het 20e en 40e levensjaar, in ieder geval tussen 10 en 50 jaar oud. In gebieden met een gematigd klimaat (zoals Nederland) behoort multiple sclerose tot de meest voorkomende chronische zenuwziekten. In Nederland zijn er ongeveer 17.000 mensen met de ziekte (1 op de 1000).

De behandeling met APS Therapie ook aanbevolen door de stichting MS-Anders.

APS Therapy heeft in 2013 een internationale Award gewonnen voor pijn management bij MS. 


ME (Myalgische encefalomyelitis)

ME wijst op ontstekingen in hersenen en ruggenmerg, die gepaard gaan aan spierpijn. Geschat wordt dat er in Nederland ongeveer 27.000 ME-patiënten zijn (Klein Rouweler, 1999). De ziekte is in veel gevallen chronisch en kan een grillig verloop hebben.

Het is een heel complexe ziekte die gevolgen heeft voor het functioneren van de hersenen alsook voor diverse andere lichamelijke systemen, zoals het immuunsysteem en het cardiovasculair systeem (hart en bloedcirculatie), de energievoorziening en de hormoonproductie. De oorzaak is nog onbekend.

Niet vermoeidheid, maar het niet kunnen herstellen van de uitputting na een inspanning is het kernsymptoom van ME. Andere belangrijke klachten bij ME zijn: ernstige vermoeidheid, lichamelijke en geestelijke uitputting, lange hersteltijd, spierpijn, moeite met concentreren, slaapstoornissen, krachtverlies, vergeetachtigheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid, moeite met zien, gevoelige lymfeklieren, ontstekingen, hartritmestoornissen, keelpijn, desoriëntatie en verwardheid; ongeveer tweederde van de patiënten heeft tevens last van een bijkomende aandoening zoals fibromyalgie of een chronische spijsverteringsziekte (Nivel, 2008).


 
Powered by webXpress