- Fibromyalgie

 

 

Fibromyalgie behandelen met APS-Therapie

Wat is Fibromyalgie?         

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving.

Symptomen/klachten bij Fibromyalgie
  • Spierpijnen in het hele lichaam
  • Ochtendstijfheid
  • Vermoeidheid
  • Gevoel niet goed geslapen te hebben
  • Prikkelbare / spastische darm
  • Hoofdpijn die lijkt op migraine
  • Duizeligheid
  • Concentratiestoornissen
  • Vergeetachtigheid 
  • Stemmingswisselingen
  • Tintelend gevoel
  • Verhoogd koudegevoel (gedeeltelijk paars verkleuren van handen en voeten)

Tenderpoints en Fibromyalgie

Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de pijnpunten ( "tenderpoints"). Bepaalde specifieke pijnpunten in de nek, schouders, lendenstreek en heupen. Een drukpunt wordt als positief beschouwd als de patiënt aangeeft dat druk op die plaats pijn doet. Een plek waar men aangeeft dat deze bij druk alleen maar gevoelig is moet negatief worden genoemd. De test is positief als bij elf van de achttien tenderpoints pijn wordt ervaren. De pijnpunten moeten altijd worden vergeleken met vaste controlepunten. 

Internationaal zijn over deze tenderpoints afspraken gemaakt omdat het als een belangrijk kenmerk gezien wordt voor fibromyalgie. 


Waar zitten de tenderpoints?
Tenderpoints komen aan twee zijden van het lichaam voor. Hieronder is een weergave van tenderpoints zoals die regelmatig worden weergegeven:




Behandelingsmogelijkheden bij Fibromyalgie

De meest voorkomende klachten (pijn - vermoeidheid - slaapstoornissen - stijfheid) kunnen verminderen met APS-therapie wat er voor zorgt dat de fibromyalgiepatiënt beter met de klachten om zal kunnen gaan. Echter, geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dit betekent dat ook de behandeling bij iedereen weer anders zal zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen de enige manier om vast te stellen of deze enig effect heeft. 

Pijnstilling en energie-verbetering. Met APS-therapie kan de pijn aanzienlijk gereduceerd worden en krijgt men meer energie.

folder:






Nieuws: oorzaak fibromyalgie dec. 2016

Fibromyalgie is een moeilijk te diagnosticeren en te behandelen ziekte. De symptomen komen immers overeen met veel andere chronische aandoeningen. Wetenschappers hebben nu een 'handtekening' in de hersenen ontdekt, waarmee met 93 procent zekerheid de aanwezigheid van deze ziekte kan worden vastgesteld.


Neurologische patronen

Fibromyalgie gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. Andere symptomen zijn: vermoeidheid, angst, stemmingsstoornissen en een slechte nachtrust. Veel specialisten herkennen deze aandoening niet of ontkennen het bestaan ervan zelfs. Wetenschappers van de universiteiten van Colorado, Barcelona en Melbourne hebben nu in de hersenen neurologische patronen ontdekt die samenhangen met de overgevoeligheid voor pijn bij patiënten met fibromyalgie.


Efficiënter behandelen

"Deze ‘handtekening’ in de hersenen kan ons helpen deze aandoening te herkennen, zodat fibromyalgie beter en efficiënter kan worden behandeld, ”Volgens de onderzoekers is dit een nuttige ontdekking, omdat fibromyalgie nu aangemerkt kan worden als een hersenaandoening. aldus onderzoekster Marina López-Solà.

Bron

Pubmed / bewegenzonderpijn.com





 





Powered by webXpress